Bezoek aan Dr Guislain museum

dinsdag 17 november 2015 om 13:30

Je moet je aanmelden om de locatie te kunnen zien.

Met Uit het donker en Schaamte brengt het Dr. Guislain museum twee interessante tentoonstellingen die we graag eens van dichterbij bestuderen. Voor 1 euro kan je samen met ons naar het museum gaan. Ons bezoek start om half 2, dus kom zeker op tijd. Schrijf je ook hieronder in zodat we weten op wie we nog wachten :-)
Place to be is uiteraard het Dr. Guislainmuseum, Jozef Guislainstraat 43.

"Wat we verborgen willen houden, wordt zichtbaar. Waarover we niet willen praten, wordt openbaar. Van taboe tot verlegenheid, van preutsheid tot gêne, van blozen tot guilty pleasures: de tentoonstelling belicht een moeilijk te vatten, maar alom aanwezig gevoel: schaamte. Ze overvalt ons op de meest onverwachte momenten en om de meest uiteenlopende redenen: wanneer we iets ongepast zeggen in het openbaar of door kleine of grote onvolmaaktheden van het lichaam. Maar we schamen ons evengoed over armoede of over psychische problemen. Of we dat nu willen of niet, schaamte beïnvloedt ons doen en laten."
"Op 30 september 2015 was het dag op dag tweehonderd jaar geleden dat psychisch zieken uit de boeien werden bevrijd in de crypte van het middeleeuwse Geeraard de Duivelsteen in Gent. Deze gebeurtenis kan als het begin van de psychiatrische zorg in België worden aangeduid.Uit de schaduw toont aan de hand van foto's, filmfragmenten, getuigenissen... hoe toen, maar al te dikwijls ook nu nog, psychisch zieke mensen op een mensonwaardige manier worden behandeld. De tentoonstelling gaat in op de grote verschillen die wereldwijd bestaan in de benadering van geesteszieken en laat de vele vormen zien waarin boeien vandaag verschijnen en gebroken worden."


Inschrijven

Deze activiteit is al voorbij dus inschrijven is logischerwijs niet meer mogelijk.